Bazı durumlarda bireyin ya da çiftin çocuk sahibi olması mümkün değildir. Son derece nadir olan ve bilinen yöntemlerde gebe kalması imkansız olan böyle çiftlerin durumu "sterilite" olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde yardımcı üreme teknikleri (tüp bebek, mikroenjeksiyon) cloning (kopyalama), kiralık anne, yumurta ve sperm bağışlama hızla yaygınlaştığından) sterilite tanımı son derece az kullanılmaktadır ( Örneğin doğuştan rahmi ve yumurtalıkları olmayan bir kadın bu tanıma uyabilir ).
İnfertilite ne kadar yaygındır ?
Günümüzde evlenme yaşı ilerlediği ve evlenen çiftler çocuk sahibi olmayı erteledikleri için infertilite daha sık görülmektedir. Ayrıca enfeksiyonların daha yaygın görülmesi de Fallop tüplerinde tıkanıklığa neden olarak infertiliteye yol açabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar her altı çiften birinde infertilite problemi olduğunu göstermiştir.
Ortalama olarak çiftlerin %15'i infertilitedir. Evli kadınların 1/5'i infertilite nedeni ile hekime başvurmaktadır. Ülkemiz için bu rakamın %15'in üzerinde olduğu düşünülmektedir. Normal toplumlarda hiç doğurmamış kadınların yarısı gebe kalabilmesi için ortalama olarak gereken süre 5 aydır. Yani hiç doğurmamış kadınların yarısı ilk 5 ayda geriye kalan yarısı ikinci beş aylık dönemde gebe kalır. Bir gebeliğin oluşabilmesi zamanla doğru orantılı olarak artış göstermektedir. Bir çiftin 3 aylık dönemde gebeliğe ulaşma şansı %50 kadarken, 1 yıl sonunda bu oran %85'e yükselmektedir. Bir yıl daha bekleme ile yani ikinci yılın sonunda gebelik şansı %93'e ulaşır.
İnfertilite'nin sebepleri nelerdir ?
Çiftlerde infertilite erkek, kadın veya her ikisindeki problemlere bağlı olabilir.
İnfertilite the Human Fertilisation and Embryology Authority’e (Dünya Fertilizasyon ve Embriyoloji Birliği) göre :
Erkeğe bağlı sebepler
Kadına bağlı sebepler
Bilinmeyen Sebepler
Gebe kalamama nedeniyle doktora başvuran çiftlerin % 19 ‘unda yapılan tetkikler sonucunda hiçbir sebep bulunamamıştır.
Primer (birincil) infertilite ve sekonder (ikincil) infertilite ne demektir ?
Daha önce hiç gebelik oluşmamasına primer infertilite, buna karşılık daha önce gebelik oluşmasına rağmen bir başka gebeliğin oluşmamasına da sekonder infertilite adı verilir. Tekrarlayan gebelik kayıpları ve erken doğumlar da canlı bebek sahibi olunmaması durumu olduğundan, kısırlık tanımı içine gebe kalıp ilk 20 haftada bebeğini kaybeden çiftler de dahil edilebilir.
Tüp bebek tedavisi ve tüp bebek fiyatları hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını görüntülemek için lütfen tıklayınız.