For International Couples

Doğal yollardan gebe kalamayan çiftlerde uygulanan tıbbi yöntem ve tedaviler kısaca yardımla üreme teknikleri ( Assisted Reproductive Techniques, ART ) olarak adlandırılır.   Yardımcı üreme teknikleri ile kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuar ortamında döllenmesi ve elde edilen embriyonun kadın rahmi içine geri verilmesi ile gebelik oluşturulması  amaçlanır. 

Geçmişte spermin ya da embriyonun laparoskopi eşliğinde tüplerin içine verilmesi (GIFT/ZIFT) gibi teknikler uygulanırken modern tıpta tercih edilen yardımcı üreme teknikleri tüp bebek (IVF) ve mikroenjeksiyondur (ICSI). Tüp bebek ve mikroenjeksiyon arasındaki tek fark döllenme şeklindedir. Tüp bebek yönteminde spermler ve yumurtalar bir araya konularak döllenmenin kendiliğinden olması beklenirken mikroenjeksiyon yönteminde her bir yumurtanın içine tek bir sperm mikroskopik kataterler ile enjekte edilir.

Aşılama yöntemi de bir yardım yöntemi olmakla birlikte daha sık olarak tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemleri kast edilmektedir.
Yardımla üreme teknikleri yani tüp bebek yöntemi günümüzde eskiye oranla çok daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.  Örneğin eskiden tüplerin tıkalı olduğu tespit edildiğinde öncelikle cerrahi olarak açılmaya çalışılırken artık tüp bebek yöntemi yani yardımla üreme teknikleri ön planda tercih edilmektedir. Laboratuar tekniklerinin de ilerlemesiyle artık ilk 3 deneme sonrasında tedavi uygulanan çiftlerin % 85-87'sinde gebelik sağlanmaktadır.
Bugün halen toplumun gözünde pahalı ve zor ulaşılan bir teknik gibi gözüken tüp bebek tedavisi, ilerleyen yıllarda Türkiye'de de orta ve büyük ölçekli pek çok hastanede sıkça uygulanan ve daha ucuz bir yöntem olacaktır sanırım.